Noki käyttökoirana

Noki
HeadJaana2013(Solvallarens Ciara: ER39938/10, SPKY 1762/10n) PPR1, PAIM2, BH, HK1, Toko VOI2
Nokissa on samassa paketissa luotettava työkaveri, intensiivinen harrastusseuralainen ja helppo kotikoira. Noki on luonteeltaan avoin ja sosiaalinen ihmisille ja koirille.  Se on reipas ja rohkea koira, jonka hyvällä hermorakenteella asuminen Turun keskustassa on helppoa. Sekä  arki että reissaaminen on Nokin kanssa vaivatonta, koska se on sopeutuvainen, rauhoittumiskykyinen ja äänivarma.

Olen keskittynyt Nokin kanssa toistaiseksi eniten paimentamiseen, mutta sen kanssa on ollut superkivaa treenata myös pk-hakua, jälkeä ja tokoa.
Noki on nopea oppimaan, hyvin keskittymiskykyinen ja sillä on loputtoman oloinen työmoottori. Noki on hiljainen tehdessään ja pystyy palautumaan ja rauhoittumaan erinomaisesti. Palkkana voi käyttää taistelu- tai palloleikkiä, uusia tehtäviä tai sitten ruokaa. Käytän paljon myös sosiaalista palkkaa.

Paimenena Noki on ollut helppo kouluttaa ja siltä löytynyt alusta asti sekä ajo että flänkit. Ajon flänkkejä on tähän saakka saanut  pidempien treenitaukojen jälkeen aina työstää avoimemmiksi, mutta tilanteen vaatiessa, kuten jaoissa, löytyvät  myös square flänkit ihan luontaisesti. Noki on ollut  hyvin kuulolla, tosin omiin ratkaisuihin löytyy nopeasti valmiutta jos en itse ole kartalla. Nokilla on hyvä eläinfiilis eikä se joudu riitelemään lampaiden kanssa vaan saa ne pikemminkin keskustelemalla liikkeelle. Noki ei koskaan ole jättänyt töitä kesken.

Noki paimentaa naama 2014 Sami

Paimennuksen treenaaminen aloitettiin 1-vuotiaana ja hissukseen kisaamalla sekä SPKY:n että SKL:n kisoissa ollaan ensi kesänä siirtymässä 3-luokkaan. Kisoissa hakukaaren laajuus jää suppeammaksi kuin treeneissä mutta nosto onnistuu rauhallisesti. Tuonnin ohjattavuus onkin taistelulaji, mutta varmasti enemmän kiinni ohjaajan kokemattomuudesta kuin  koirasta.Treenilampaiden lisäksi olemme päässeet työskentelemään vaihtelevankokoisilla laumoilla maisemanhoitolampaita.
Paimennusvideoita Nokista tulossa!

Perittyään 2-vuotiaana ryhmäpaikan vanhemmalta bordercollieltani Pixiltä, Noki on edennyt PK-haussa sujuvasti ilman ongelmia, mistä on tietysti kiittäminen myös loistavaa hakuryhmää. Koulutus on ollut helppoa tietysti myös siksi, että ihmiset ovat Nokin mielestä tosi kivoja. Noki on rullakoira, jonka maalimies palkkaa joko leikkimällä tai ruualla.  Jos Nokilla on paimennuksessa tinkimätön työmoodi, niin hakumetsässä se näyttää nauttivan etsimisestä ihan täysillä. Haussa on hyödyksi Nokin itsenäisyys, joka yhdistyy kuitenkin erittäin hyvään ohjattavuuteen. Tässä lajissa olemme kisanneet vasta kerran (HK1, 1-tuloksella).
Tässä minivideo viimeisistä hakutreeneistä ennen pentulomaa, teemana rullailmaisu irtorullalla. Tässä palkkaus ruualla ja seuraavassa videossa vähän suorapalkkausta narupallolla.

PK-tottista varten olemme treenanneet jonkin verran hyppytekniikkaa.Noki lentaa Kuva Katja Kontu.

Track_Lennart

Kuva Hundcampus

Jäljestys on sekä Nokista että minusta huippukivaa mutta ajanpuutteen  vuoksi sitä tehdään kevyellä otteella. Oikeastaan olemme aloittaneet vähän vakavammin vasta tänä kesänä Ruotsin HundCampukselta saaduilla tarkkuusjälkiopeilla ja kevyttä hajutyötä on jatkettu myös tiineysaikana. Nokilla on nenä päässä ja motivaatio kunnossa, joten jäljestys sujuu.
Tässä Nokista video, jossa tarkkuusjälki-idealla jäljestystä pitkän tauon jälkeen (ennen äitiyslomaa, kun piti ottaa edes joku todiste nenätyöstä). Risteävät polut ovat tässä iso häiriö!

Noki seuraaTokoa olen tehnyt sillä ajatuksella, että koiran ollessa nuori teen fyysisesti vaativampia lajeja ja tokoillaan enemmän sitten toivottavasti myöhemmin. Tokossa olen saanut Nokin kanssa ilmaiseksi monia juttuja: vaikkapa noutojen opettaminen oli nopeaa kun koira jo pentuna tarttui mielellään ja rauhallisella otteella erilaisiin esineisiin. Nokin yleisilme tokossa on nopea ja säpäkkä, ja ketteryys ja keveys ovat eduksi asentojen vaihdoissa ja pysähdyksissä. Nokilla ei näy tokossa silmän käyttöä missään liikkeessä ja liikeradat ovat suorat eli tokokentällä ei näy banaaneja.  Kaikkea ei kuitenkaan saa ilmaiseksi ja seuraamisessa ja perusasennoissa ollaan tehty paljon työtä, koska Nokin mielestä oli aluksi outoa, että töitä tehdessä voisi olla lähellä ohjaajaa. Tokokuva: Katja Kontu.
Tokovideo Nokista tulossa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s