Pentue pähkinänkuoressa

 Pentueen vanhemmat ovat paimenlinjaisia bordercollieita

Noki (Solvallarens Ciara: ER39938/10, SPKY 1762/10n, PPR1,  PAIM2, BH, HK1, Toko VOI2) on monitoimikoira, joka sekä paimentaa lampaita että on harrastuskoiranani pk-lajeissa ja tokossa. Nokin lonkat ovat AA, kyynärpäät 00, silmät terveet ja geenitestien mukaan se ei ole kantaja seuraaville sairauksille: CEA, TNS, CN. Ei hammaspuutoksia.

Noki paimentaa 2014 Sami M

 Pentueen isäksi valikoitui Entti (ER42010/10, SPKY 1774/10u, näyttelystä H, Toko VOI, MH-kuvaus suoritettu), joka on yhdistelmä tasapainoista luonnetta, hyvää terveyttä, paimennusominaisuuksia joista pidän, sekä pitkään Suomessa olleiden paimennuslinjojen geenejä. Paimennuksen ohella Entti tokoilee ja agilitaa. Entin lonkat on kuvattu AA ja kyynärpäät 00, ja silmät on tarkastettu. Lisäksi sillä on kuvattu olkapäät (terveet), polvet 00 ja selkä kuvattu epävirallisesti (terve). Entillä ei ole hammaspuutoksia.

Entti paimentaa 2014Sami

Koska geneettisen monimuotoisuuden vaaliminen koiraroduissa on niiden elinvoimaisuuden turvaamiseksi äärettömän tärkeää, oli se myös yksi kriteeri Entin valitsemiseksi pentueen isäksi. Geneettisestä monimuotoisuudesta kertova sukukatokerroin pentueelle on 5:n polven mukaan laskettuna 1,00 (eli sukutaulussa ei esiinny samoja koiria) ja 6:n polven mukaan laskettuna 0,99 (esivanhemmista yksi esiintyy Entin sukutaulussa kaksi kertaa), joten kertoimien valossa yhdistelmä on kannan  geneettisen monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta kestävällä pohjalla.

Pennut syntyvät marras-joulukuun vaihteessa ja ne luovutetaan tammikuun loppupuolella eläinlääkärin tarkastamina, silmäpeilattuina ja tunnistusmerkittyinä ja pentutestattuina. Ne rekisteröidään SKL:n rekisteriin.  Paimenlinjaisen bordercollien suuren työtarmon vuoksi pennut myydään vain koteihin, joissa niillä on mahdollisuus paimentaa tai sitten tehdä jotain muuta työtä koiraharrastusten muodossa.

Jos olet kiinnostunut Nokin ja Entin pentueesta, ota minuun yhteyttä:  Elina Kuokkanen p.050-594 3856 (iltaisin) tai Elinaknen ät gmail.com.

Sivun kuvat Sami Samuelsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s